KLUBBENS HISTORIE
Herning IK stiftet: 5. Februar 1947.
Debut i den bedste række: 1967/68.
Blue Fox Herning A/S startede som professionel overbygning af HIK: August 1997.
Guld: 1973, 1977, 1987, 1991, 1992, 1994, 1995, 1997, 1998, 2001, 2003, 2005, 2007, 2008, 2011 & 2012
Sølv: 1975, 1985, 1990, 1993, 2000, 2009 & 2014
Bronze: 1974, 1981, 1989, 1996, 2002, 2006 og 2010
Pokalmestre: 1991, 1994, 1996, 1998, 2012, 2014 og 2022
Begyndelsen
Der var allerede efter anden verdenskrig, så småt ved at opstå interesse for skøjteløb i Herning.
Og der blev taget en afgørende kontakt til datidens største aktør på skøjteløber-markedet Silkeborg. Her var der blandt andet en elektriker ved navn Kai Lassen, som efter sigende også var med til at starte DIU (Danmarks ishockey union) op.
Det var primært Lassen og fotograf Hugo E Madsen, samt en meget stor flok entusiaster der var initiativtagere til at ishockeyen i Herning tog sin begyndelse.
Den officielle dato var 5. februar 1947, men inden da havde der været en del benarbejde for at få initiativet op og stå.
Hugo E Madsen var for øvrigt klubbens første formand i perioden 1947-1968.
En svær ungdom
I starten foregik sporten på diverse søer og pladser rundt omkring i Herning og omegn.
Blandt andet Markedspladsen og teglværksgraven på Ringkøbingvej er blevet brugt.
Men da man dengang var afhængig af frost, for at kunne spille det livlige spil, var det mange gange man måtte aflyse kampene kort før de skulle starte, da vejret slog om i tø.
Så i de først 2 årtier foregik ishockey i Herning som en sport, man ikke rigtigt vidste om der var der, den søndag man havde sat næsen op efter.
Byens første indendørs skøjtebane
Men i 1965/66 skete der noget epokegørende i Herning.
Herning hallerne voksede, og det blev blandt andet til den hal E som vi kender i dag.
Den var stor nok til at huse en hel skøjtebane, og klubben havde hermed fået de faciliteter de havde drømt om længe.
Træningen kunne sættes i system, og der kunne etableres en ungdomsafdeling, så man kunne begynde at rekruttere unge mennesker til sporten.
Det medførte en del år, hvor ishockeyen i Herning virkeligt oplevede sin anden ungdom, med fremskridt alle steder.
Klubbens første guldmedalje
Der kom endda professionelle udenlandske aktører ind over sporten.
Og en af disse, Greg Wentz, var en af de store årsager til, at klubben kunne hjemføre sit første danske mesterskab i sæsonen 1972/73.
Fra den sæson huskes især kæden fra Fredhøj, bestående af blandt andre Frits Nielsen, Jan Therkildsen, Arthur Rasmussen og Georg Jensen på mål.
Spillernes bonus for mesterskabet, var i øvrigt en rejse med konen/kæresten til Mallorca!
HIK startede debatten om udlændinge
I perioden efter guldsæsonen 72/73 mistede holdet mange af sine bærende og lovende kræfter. Blandt andet blev en enkelt opkøbt af en anden dansk klub, hvilket var sjældent på den tid.
Økonomien kom også mere og mere til at spille en rolle i ishockey, og da Herning IK fra starten af har været foregangsmænd på det punkt, fik de også et lille forspring i forhold til de andre klubber.
Dette resulterede i klubbens andet mesterskab, som blev spillet i hus, med hele TO udlændinge på holdet, hvilket gav debat i hockey-kredse allerede dengang.
Hvor gik grænsen for hvor mange der måtte være på holdet osv.
Og den debat kører stadigt den dag i dag.
Klubben bliver kørende
En anden historisk begivenhed i herningensisk ishockey, var i slutningen af 70’erne, hvor Midtbank forærede klubben en gammel bankbus, som kunne bruges som spillerbus.
Den dag i dag, har klubben selv deres busser, som bliver vedligeholdt af et bushold, bestående af mekanikere som frivilligt bruger deres tid på dette.
Ganske unikt for en professionel dansk ishockeyklub.
Frits Nielsen epoken
Efter nogle år i landets næstbedste række i starten af 80’erne, kom en ny og ung træner til klubben.
Det startede Frits Nielsen-epoken i Herning IK. En mand som var med til at starte den nyere ishockey histories storhedstid i Herning.
Holdet ramte den bedste liga i 1984/85, hvor 1. division, som det dengang hed, var en tilmeldingsturnering.
Han brugte de første sæsoner til at bygge et slagkraftigt hold op, som allerede i sæsonen 1986/87 vandt klubbens 3. danske mesterskab.
På holdet var også en ældre finne, ved navn Seppo Repo, som 20 efter stadigt huskes af mange i Herning.
Farvel messecenter – Goddag Holing
I disse år kæmpede klubben også en stor kamp udenfor isen.
Kampen var med Herning hallerne om brugen af messecentrets hal E som skøjtebane.
Hallerne havde vokset sig større og større, og brugte hallen til flere og flere messer.
Dette var ikke holdbart i længden, da klubben i den tid der var messer, var nødsaget til at bruge baner andre steder i landet.
Og det kom så vidt, at Herning hallerne besluttede at der ikke skulle spilles ishockey i hallerne mere, og derfor tilbød de HIK 10 millioner i rente og afdragsfrit lån, til at finde en løsning selv.
Hermed blev det besluttet at flytte ishockeyen til Holing, hvor det har hjemme den dag i dag.
En amerikaner kommer til byen – Og bliver!
Da klubben nåede sæsonen 1988/89, havde Frits problemer med at finde den rette udlænding til holdet.
Han havde dog en universitetsspiller på hånde, men han havde ikke andet end et godt ord fra en trænerkollega at bedømme denne spiller på.
Men Frits og klubben tog chancen, og dermed blev et historisk skridt taget i Herning Ishockey Klub.
For den spiller var: Todd Björkstrand.
Frits og Todd kørte parløb, sammen med flere rigtigt gode spillere, igennem 7 sæsoner, hvor det blev til intet mindre end 4 danske mesterskaber.
Undervejs fik de følgeskab af den spiller som blev kaldt Todds tvilling af flere både i og udenfor klubben, nemlig Petri Skriko.
De store finners indtog
Frits sagde farvel til træner jobbet i 1996, og derfor skulle klubben på ny jagt efter en træner.
Det blev den tidligere guldvinder Seppo Repo som tog over i de følgende 3 sæsoner, som gav 2 guldmedaljer.
Herefter tog Petri Skriko over som træner i klubben.
Lidt af et sats fra klubbens side, da Petri ingen træner erfaring havde overhovedet.
I de to sæsoner Petri trænede holdet, gav det en guldmedalje, så det store sats gav bonus for klubben.
Et andet historisk øjeblik i sæsonen 2000/01 var da Todd Björkstrand den 8. marts scorede sit mål nummer 600 i den danske liga.
Imponerende rekord, som står den dag i dag.
Adam Wozninski
I starten af 90’erne, havde klubben fået kontakt til en polsk træner, Adam Wozninski, som de hentede til Danmark, for at han skulle tilføre klubben lidt professionalisme til både førsteholdet, men så sandligt også længere nede i rækkerne.
Adam Wozninski er en klubmand ud over det sædvanlige, og så har han en bemærkelsesværdig evne til at huske statistiker og tal, som ingen anden.
Han har gennem årene været manden på sidelinjen som assistent træner for både Frits, Seppo, Petri og i dag for Todd Björkstrand.
En mand der også står stor respekt omkring i klubben.
Todd Bliver træner
I sæsonen 2002/03 var det så tid til at Todd Björkstrand ville stoppe som spiller på topplan.
Han havde gennem sin tid i dansk ishockey slået den ene rekord efter den anden, både nationalt og i klubben, og nu ville han kaste sig over trænergerningen.
Og han har som træner videreført den professionelle indstilling til sporten, som han i høj grad besad på banen.
I de 5 sæsoner han til nu har været træner, er det blevet til 3 guld og en bronzemedalje, hvilket indikerer at han fortsætter stimen fra sin tid som spiller.
Blue Fox A/S
I 1997 blev det professionelle selskab Blue Fox Herning A/S stiftet, hvilket er en fortsættelse af den tråd Herning IK har haft siden klubbens start, med at drive klubben på mest optimale måde, med flest mulige midler til rådighed.
Så siden jubilæumssæsonen, har klubbens førstehold båret navnet Blue Fox og amatørafdelingen, som stadigt ejer mange aktier i selskabet Blue Fox Herning A/S, har videreført navnet Herning Ishockey Klub(HIK).
Holdet Blue Fox består idag næsten udelukkende af professionelle spillere.
Blue Fox 2006-2010
Gennem de seneste 4 sæsoner har Blue Fox vundet medaljer. I 2007 og 2008 blev det til guldmedaljer, og med 14 vundne mesterskaber er Herning Blue Fox fortsat den mest vindende klub i Danmark.
I 2009 tabte holdet finalen til SønderjydskE, og blev samtidig ramt af den internationale finanskrise. Hele sportsverdenen blev ramt, og mange hæderkronede klubber i diverse sportsgrene har måttet dreje nøglen.
Inden sæsonen 2009/10 var det uvist om Blue Fox overlevede i ligaen, og truslen om konkurs var overhængende. Grundet en solid opbakning fra erhvervsklubben, klubbens sponsorer, de lokale medier, Hernings borgere og en masse fantastiske fans lykkedes det at skabe et bæredygtigt fundament for elitehockey i Herning.
Der blev skåret drastisk ned på antallet af udlændinge, og mere end nogensinde før var Herning IK’s ungdomsafdeling parat med erstatning, for de højt betalte udlændinge der rejste hjem.
Hele ligaen skrumpede voldsomt med udlændinge, men især i Blue Fox blev der skåret ind til benet. Med den yngste trup af alle klubber, og den yngste trup siden 1973, lykkedes det alligevel at vinde bronzemedaljer i 2010.
Den ny sæson er netop indledt, og her regnes Blue Fox igen som en seriøs medaljekandiat.
Byens flagskib fylder 60 år
Herning Ishockey Klub fyldte 60 år i sæsonen 2006/07.
Der er sket en kæmpe udvikling i klubben igennem alle disse år.
Det er sket, takket være mennesker, som ikke har været bange for at tage chancer, eller gå mod strømmen, for at fremme herningensisk og dansk ishockey.
Idag, ligesom gennem alle årene, er mange af klubbens tidligere spillere en del af miljøet i Herning Ishockey Klub og Blue Fox. Som hjælpere, trænere og holdledere tager de aktivt del i arbejdet med at drive en klub og en forretning.
Dette kendetegner ånden og sjælen i klubben, som startede med de første spæde skøjtetag på søerne i Midtjylland, for 60 år siden.
Det er det, der har gjort Herning Ishockey Klub og Blue Fox til byens flagskib.
Herning IK 2006-2010
År efter år er Herning IK’s ungdomsafdeling med til at skabe topresultater på landsplan. I den forgangne sæson blev der vundet medaljer i alle de 4 ældste årgange, og året forinden vandt U17 danmarksmesterskabet.
Gennem tiden er det blevet til talrige mesterskaber for ungdom, lige som 1 divsionsholdet næsten altid er med til at præge rækken. Flere af de bedste ungdomsspillere går til daglig i skole på Sønderagerskolen i programmet TIK, der er en speciel oprettet klasse for talenter inden for flere sportsgrene.
Ligeledes er der oprettet en klasse på HHX, der er beregnet for sportstalenter under HIK kraftcenter.
1 division fungerer som en slags overbygning på ungdomsafdelingen, og er bindeleddet mellem amatørafdeligen og Herning Blue Fox.
Holdet består af nogle tidligere Blue Fox-spillere som sammen med en gruppe rutinerede Herning IK drenge er med til at forstærke holdet, og ruste de unge talentfulde spillere til en fremtid på Blue Fox’s hold i ligaen. Tilgang af flere ungdoms- og seniormedlemmer har skabt en kæmpe aktivitet på Kvik Hockey Arena, hvor der næsten trænes året rundt.
Erhvervsklubben Herning Ishockey
Erhvervsklubben Herning Ishockey, blev stiftet i 1990 og havde fra starten stor succes med at skaffe medlemmer og dermed midler til ishockeyklubben i Herning.
Fra klubbens start var det Jørgen Mørup som varetog formandsposten, og den blev han på i 12 år, indtil Henrik Lysgård overtog den i 2002 da deres nye lokaler mellem de 2 nuværende skøjtehaller blev opført.
I dag er erhvervsklubben en af de vigtigste indtægtskilder, og uden tvivl den største sponsor i forretningen Blue Fox Herning A/S.
KVIK Hockey Arena
Ved starten på sæsonen 2010/2011 har Herning IK og Blue Fox bedre faciliteter end nogensinde før.
Kapaciteten i hallen er totalt på 4.105 tilskuere, og med hal 2 er der en træningshal, der giver både flere og bedre træningstider for alle hold.
Herning IK og Blue Fox råder over eget motionscenter, og klubberne ejer 2 busser, hvortil der netop er bygget nyt garageanlæg.
I hallen findes også flere lokaler til fester, konferencer m.v. Faciliteterne gør det også attraktivt for udenlandske klubber at tage på træningsophold i Herning.
Herning Blue Fox, Herning Skøjteløberforening og Herning Ishockey Klub har indgået en aftale pr. 1. januar 2011 med Herning Kommune omkring drift af fonden for Herning Isstadion.
Det betyder, at de 3 brugere bliver ansvarlige for drift, økonomi og vedligeholdelse af anlægget omkring issporten i Herning.
Det har været en nødvendig beslutning, at indgå i dette arbejdsteam for at bevare og udvikle issporten i Herning.
HIK´s ambition er, i samarbejde med halfolkene og de øvrige 2 brugere, at gøre Kvik Hockey Arena til Danmarks bedste isstadion. Det mener vi faktisk, at vi har, men målet er også at sikre gode betingelser i Herning på den lidt længere bane.
NHL-eventyr
Da Herning Ik vandt det første danske mesterskab i 1973 var det helt utopi, at en dansker ville spille i verdens bedste liga NHL. I 80’erne slog de første danskere igennem i den bedste svenske liga, og i 1994 blev Jesper Damgård den første Herning-spiller i en af Europa’s bedste ligaer. Senere har flere fulgt efter, og idag har Danmark 5-6 spillere i NHL. To af dem er Frans Nielsen og Peter Regin, der begge er opfostret her i Herning. I dag er de stamspillere for h.h.v. New York Islanders og Ottawa Senators, og begge har flerårige kontrakter. Det viser at Herning IK og Blue Fox i dag kan levere spillere på højeste internationale niveau.
Ungdoms VM for 18-årige
I 2010 var Herning IK arrangør af VM for U18 spillere i den næstbedste internationale række 1 division. Det danske landshold var frem til sidste kamp favoritter til oprykning til den bedste række, men blev desværre slået af Norge.
Som arrangør høstede Herning stor anerkendelse fra det internationale forbund IIHF, og fik karrekteren “Oustanding”, som er den højeste opnåelige. Kun gennem støtte fra masser af frivillige var dette muligt.
Måske kan IIHF’s anerkendelse af Herning, være med til at Danmark får arrangementet i A-gruppen for seniorer. Landsholdet og drømmen om OL
Herning har siden det første mesterskab konstant leveret spillere til det danske landshold, der nu spiller i gruppen med alle de stærkeste nationer.
I 2002 rykkede holdet op fra B-gruppen, og har siden været en fast del af A-gruppen, selv om det et par gange har været tæt på nedrykning.
I 2010 leverede landsholdet den ene overraskelse efter den anden, og slutplaceringen som nr. 8, er det højeste et dansk landshold nogensinde har opnået. Det blev til sejre over Finland, USA, Slovakiet, og på holdet var 8 spillere med deres opvækst i Herning IK’s ungdomsafdeling.
Gennem årene har 54 Herning-spillere optrådt på det danske landshold, og flere er helt sikkert på vej. Af dem har 15 været med en A-VM slutrunde.
Drømmen er der fortsat om OL, som er det største en spiller kan opnå på internationalt niveau. Det har været tæt på flere gange, men chancerne har vel aldrig været større inden der er OL igen i Sochi, Rusland.
Formænd i Herning Ishockey klub:
1947 – 1959 Hugo E Madsen
1959 – 1968 Kai Lassen
1968 – 1972 Poul Helbo
1972 – 1979 Torkild Jørgensen
1979 – 1983 Preben Juel
1983 – 1988 Torkild Jørgensen
1988 – 1997 Knud Troelsen
1997 – 2005 Leif Jensen
2005 – 2009 Bjarne Skov
2009 – 2019 Michael Mølgaard
2019 – 2022 Per John Knudsen
2022 – Flemming Hussak
Formænd i Blue Fox Herning A/S:
1997 – 2003 Knud Troelsen
2003 – 2007 Jørgen Mørup
2007 – 2009 Henrik Lysgaard
2009 – Claus Sørensen
Æresmedlemmer i Herning Ishockey Klub / Blue Fox Herning A/S:
Hugo E Madsen (1972)
Kai Lassen (1987)
Torkild Jørgensen (1987)
Regnar Dalsgaard (1987)
Ib Frost Mortensen (1987)
Knud Breum Eriksen (1987)
Asger Kragh (1990)
Frede Jensen (1997)
Benny Skou (2004)
Knud B Troelsen (2004)
Leif Jensen (2005)
Jan Therkildsen (2006)
Peter Degn (2007)
Erik Bjelbæk (2008)
Villy Mølgaard (2012)
Pagh Mørup
Jørgen Mørup
Adam Wozinski (2020)
Michael Mølgaard (2020)
Poul Lundorff (2022)
Kent Andersen (2022)
Frits Nielsen (2022)
Frans Nielsen (2022)
Lars Pagh (2024)
Direktører i Blue Fox Herning A/S:
1997 – 2000 Lars Pyndt
2000 – 2002 Lars Krarup
2002 – 2006 Ulrik Larsen
2006 – 2007 Peter Pallishøj
2007 – 2008 Flemming Langbo
2008 – 2009 Jakob Grønnemark
2013 – Torben Skovsgaard